Polub nas na Facebooku

Organizator:

Partnerzy:

DZIAŁAJ

BĄDŹ

AKTYWNY

WHO potwierdza związek między spożyciem przetworzonego mięsa i zachorowaniem na raka jelita grubego

 

Na początku tygodnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport (raport znajduje się na stronie www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/), który potwierdza związek pomiędzy spożyciem mięs, takich jak boczek, szynka i parówki, a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.

 

Raport stawia na równi czynniki takie jak przetworzone mięso, palenie tytoniu i ekspozycja na azbest w zakresie wpływu na ryzyko zachorowania na raka. Naukowcy już dawno ustalili związek między spożyciem przetworzonych mięs, a zwiększoną szansą zachorowania na raka jelita grubego, ale dopiero teraz Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała oficjalny raport na ten temat.

 

Raport przygotowany został przez międzynarodowy panel ekspertów zdrowia, którzy stwierdzili, że mają "wystarczające dowody" na to, że przetwory mięsne oraz czerwone mięso mogą powodować raka. Jednak panel zauważa także, że wzrost ryzyka zachorowania powodowany przez te czynniki jest stosunkowo niewielki.

 

Komitet, który wydał raport nazywa się Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) i obejmuje 22 ośrodki zdrowia publicznego, raka i innych ekspertów z 10 krajów. Komitet doradza Światowej Organizacji Zdrowia z zakresie czynników środowiskowych i stylu życia, które mogą przyczynić się do powstawania raka.

 

Badania wywołały szeroki wachlarz reakcji ze strony społeczeństwa. W oświadczeniu w następstwie sprawozdania, Barry Carpenter, prezes i dyrektor generalny North American Meat Institute, stwierdził: "Dowody naukowe pokazują, że rak jest złożoną chorobą i zazwyczaj nie jest wynikiem spożywania pojedynczych produktów spożywczych, dlatego tak ważna jest zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia."

 

CNN donosi o ogólnym tonie zadowolenia wśród wegetarian w odpowiedzi na opublikowany raport badawczy. Ważne jest, aby rozpoczął się dialog na temat różnych czynników stylu życia, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, czym właśnie kieruje się program "Rak Jelita Polska".

 

żródło: www.beseengetscreened.com

 

 

 

Są już z nami:

Patronat honorowy:

Partnerzy:

Wspierają nas:

Patroni medialni:

Kontakt:

ABK Grupa, tel.: +48 22 401 22 16, e-mail: kontakt@rakjelita.pl

„Rak Jelita Polska”, strona www oraz podmiot prowadzący program nie są odpowiedzialne za jakiekolwiek medyczne usługi, zabiegi, diagnozy lub leczenie.

To lekarz lub lekarze prowadzący pacjenta są wyłącznie odpowiedzialni za przeprowadzenie i stosowanie usług oraz zabiegów medycznych.

Wyłączną wolą lekarza lub pacjenta jest skorzystać lub nie z informacji oferowanych w ramach „Rak Jelita Polska”.

 

Informacje zawarte na stronie „Rak Jelita Polska” mają stanowić podstawę do budowania świadomości choroby. Wszystkie materiały są wyłącznie informacyjne

i nie mają intencji ani zamiaru zastępowania usług medycznych specjalistów oraz nie mogą być jako takie traktowane.

 

 

ABK Grupa 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.

www.abkgrupa.pl